Don Tonino Bello nursery

The building, located in area 167 of the Municipality of Apricena, was created to meet the needs of young families in which the spouses are engaged during the day. The nursery, in fact, will accommodate children aged between zero and three years. The soft lines of the envelope recall the concept of motherhood. The various elements that make up the façade skilfully juxtaposed give rise to a particularly harmonious and at the same time original structure. The external walls, sidewalks, connections and internal flooring of the kindergarten, entirely made with Apricena stone, characterize the project. The shades of red stone, the white of the bush-hammering, the pastel shades of the bronze, underline and enhance the organic architecture of the kindergarten.
The blue light of the LED lighting, applied on the thick stone contours of the empty doors and windows, color the kindergarten, certifying its presence even in the evening. The interior spaces of the structure are particularly well-kept, and include three classrooms, each with its own play area, sleeping area and services. The colors in pastel shades, chosen to decorate the interior walls, together with the large windows that ensure natural light and continuity with the surrounding green space, represent the result of a careful pedagogical study.

Asilo nido

The intervention in question concerns the arrangement of the area surrounding the kindergarten “Don Tonino Bello”. The space concerned, of approximately 3,300 square meters, is delimited by the streets Via Pio La Torre and Via CA Dalla Chiesa. The intervention falls in the PEEP area of ​​the Municipality of Apricena, in a context of high population density characterized by residential buildings with in-line typology. The area will be characterized by internal paths, by planting of trees, from hedges and seats made from “waste” blocks of stone, so as to take on central features, as it will remain at the service of the residents, the kindergarten and the Federico II High School. The project refers to the architecture of the Kindergarten while completing the original intervention program, characterized by the soft lines of the complex. The use of local stone, the key element of the project, relates to the organic architecture of the building.

The project can be substantially divided into 6 points: 1. green landscaping; 2. installation of an irrigation system – concealed watering; 3. construction in Apricena stone of the sidewalks delimiting the area, the square and the seats; 4. execution of the paths made of granular mixture delimited by stone curbs; 5. planting of native tree species and hedges; 6. construction of the lighting system. The internal paths will be illuminated by low energy consumption lamps arranged on posts and other recessed lighting fixtures from the ground. The lighting idea took into account the blue lighting of the nursery school, generated by LED lamps. The light emitted by the new light sources will not be confused with the blue lighting of the kindergarten and at the same time will enhance the architecture of the place.

Area verde

Photos: Studio Fotografico Gemma

LET’S HAVE A COFFEE

Fill out the form below if you want to tell us about a project you want to carry out or if you want to ask us for advice.
We respond within 24 hours!